Programledaren för ESC 2013

Nu är programledaren presenterad. Det blev..


Petra Mede!

Då jag först fick veta blev jag lite besviken. Efter att ha hört och läst lite intervjuer kan jag dock inte annat än tycka att SVT gjort rätt val. Tror hon kommer göra ett bra jobb. Visst händer det ofta att vi svenskar inte förstår hennes humor, men då kanske Europa gör det? Om man ser till vibbarna runt om i både Sverige och Europa så är det mest negativt. Tråkigt. Mycket tror jag dock är för att de hade hoppats på Sarah Dawn Finer. Låt det smälta så kommer nog de flesta ändra åsikt också. Nedan skrev jag ihop lite efter vad som sas på presskonferensen.

Att det skulle bli just Petra bestämdes ganska tidigt. Hennes namn har legat på bordet sen Baku och de har ständigt återvänt till att hon är rätt person för jobbet. En av anledningarna var att hon är otroligt elegant samtidigt som hon är väldigt vardaglig. Att hon dessutom pratar både engelska, franska och spanska är även det anledning för att ingen annan kunde göra det bättre. 

Vad kommer då Petra göra för att årets Eurovision ska bli speciellt? Hur kommer hon sätta sin touch på det hela? Ledorden är humor och överraskning. Samtidigt så kommer den där lilla touchen inte ligga i klädchocker, istället kommer det ligga i hennes sätt att prata och de ord hon använder. Det är det som gör att varje person ger sin touch på saker enligt Petra. Hon vill också bli en av de programledarna som blir ihågkommen genom åren och inte glöms bort och blir en i mängden.

Att axla rollen som programledare ser inte Petra som något tungt utan endast ärofyllt och roligt. Den stora utmaningen ligger väl egentligen i att skapa en humor som hela Europa ska förstå, utan att för den sakens skull göra det hela till ett humorprogram. Tidigare år har man ibland helst viljat koppla om för ingen förstår de skämt som programledarna försöker dra. Jag tycker personligen det är bra att Petra är medveten om detta och försöker göra något åt det. 

Runt 100 miljoner tittare världen över kommer sitta framför en skärm och se hela festen. Lite pirrigt kan man tycka, men Petra menar att Malmö arena hjälper till att lugna nerverna. Det är en liten och väldigt intim arena som gör att man inte tänker så mycket på hur stort det egentligen är menar hon. 

För manuset står Edward af Sillén och Daniel Ren. Edward kommer också regissera. Det är väl inte någon direkt hemlighet att jag är ett stort fan av Edward och att veta att han kommer stå bakom det som görs gör mig lite lugnad. Han kommer även ta hand om Melodifestivalen så han har fullt upp för tillfället. I en kort intervju på Mellons hemsida berättar Edward även lite om Melodifestivalen som sätter igång på lördag. Konceptet kommer vara lite yngre i år än det varit tidigare. Gina och Danny är också i full fart med att träna dans inför mellanakterna. Spännande! Det faktum att Edward jobbar så hårt med både Eurovision och Mellon gör att han inte kommer kommentera i år. Extremt tråkigt. Han har blivit en del av Eurovision och av det som gör att jag älskar tävlingen så mycket..

Mitt råd: Jag skulle vilja lägga in ett litet råd till Petra. Var dig själv!! Försök inte göra allting innantill, utan våga (som alltid) vara spontan. Det som ofta gör att skämten i Eurovision blir stela och tråkiga är för att det skiner igenom hur mycket det inte är programledarnas skämt - det är någon som har skrivit det. 
Mina tankar: Precis som Björkman sa under presskonferensen - det kan vara bra att bara ha en programledare då flera kan röra till det och bli för mycket. Under tidigare år, speciellt i Tyskland 2010, har det varit flera, men bara en som hållit måttet. Kanske hade det då varit bättre om denna ensam lett Eurovision. Programmet hade kunna tjäna på det. Jag tror på det här konceptet. Jag litar på SVT. Jag litar på Björkman och hans team. Eurovision i Malmö 2013 kommer bli fantastiskt.

Några tankar?
Goodnight and Goodbye
 

Kommentarer



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0