Då biomörkret faller..


Det blir ju ganska mycket bio för mig, vilket jag älskar, och jag har börjat lägga märke till saker. Speciellt om jag ser om en film. Exempel är Breaking Dawn part 2 och The Hobbit: An Unexpected Journey. Att se dom i början då de kommer ut är något helt annat än att se dom då de redan gått på bio någon vecka. I början går alla fans som inte bara vill se filmen, utan som har stenkoll på allt som hänt innan. De har koll på de små detaljerna filmen. De vet att en blinkning hit och en pust dit betyder något. De skrattar på speciella ställen. Efter någon vecka börjar de där skratten avta. Ge det ytterligare en vecka så är det näst intill tyst i salongen. För mig som biobesökare blir det så mycket roligare att se en film i början. Även om jag inte har koll på alla de där detaljerna så förstår jag när alla andra lägger märke till dom. Då jag sedan ser den några veckor senare kan jag nästan inte hålla mig från att ställa mig upp och förklara så de också förstår. Att se en film med de tidigare fansen är en så mycket roligare upplevelse. Det då man som bäst förstår filmen. Som filmvetare vill jag poängtera att om alla kritiker skulle se exempelvis Breaking Dawn part 2 tillsammans med fansen skulle de också förstå. Då skulle filmen få näst intill högsta betyg. Om man bara ser den själv eller med andra som inte redan är fans är det lätt att se förbi de där guldkornen som faktiskt gör det till en riktigt bra film. Nu vet jag inte alls vad filmen fått för kritik, det var mest ett exempel. 

Att se en film på bio är så mycket mer än att bara se en film. Hemma blir det just bara att se på film. Kanske lite mysigt om man ser med någon man tycker om. Det kan vara mysigt på bio också. Där får man också uppleva de andra besökarna. Nu tar jag Hobbit som exempel då jag nyss såg den för andra gången. Första gången befann sig främst fans i salongen. De satt fokuserade och såg. De skrattade på sina ställen. De visste vad det innebar när Frodo sätter upp skylten på Bilbos grind i början. De vet att när Frodo går iväg kommer han tillbaka i Sagan om Ringen. Då jag såg den idagvar responsen inte alls samma. De visste inte. En av de på min rad, och flera på andra rader, var nog heller inte så van vid genren. Det var förvånansvärt många gånger de hoppade till, många av dessa var av nästan ingen anledning. Som Katrina uttryckte det - den största underhållningen var hon i stolen bredvid. Men det sagt gillade hon fortfarande filmen! Mycket! Jag kunde personligen inte hålla tillbaka ett leende då Smaug frustar till och guldet ryker. Vem som helst hade kunnat räkna ut att det skulle hända och det var inte direkt rakt på. Trots det skakade hela raden för några hoppade till så högt. Sådant händer inte hemma i soffan. 

Med detta inlägger vill jag inte att ni ska gå mer på bio. Smaken är olika och alla tycker inte det är lika facinerande med biobesökare som jag gör. Jag ville bara få det sagt. Att gå på bio är en upplevelse, mer än bara av det som händer på duken.

Goodnight and Goodbye

Kommentarer



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0